7 февруари 2012 г.

Зимен сън

Всички сме наясно, че мечката се мие и чисти в потоците сребристи, но май не се замисляме дали това е единственото умно нещо което тя прави. След като дава такъв добър хигиенен пример, вероятно може да ни влее още разум. Тези дни сериозно обмислям идеята за национален зимен сън. Както се казва… „Има ли за тебе пречка да постъпваш като мечка?”


Знам, че идеята е „леко” радикална, но в нея има много хляб. Хайде, всички постоянно повтарят как в това време биха предпочели да гледат зимната картинка от леглото, вместо да са на работа/лекции/училище. А и реално сме направили много стъпки в тази посока, без дори да го осъзнаваме.

Предвиждам общонационалното заспиване да е в малките часове на 1-ви Януари, поради няколко основни причини. Първо, като добри мечета всички се угояваме порядъчно около Коледно-Новогодишните празници и увеличаваме телесната си маса драстично, което може да ни пази топло, докато спим. Второ, след количествата алкохол които се изпиват на въпросната вечер, заспиването за дълго след това става далеч по-лесно. И трето, Новогодишната реч на президента е идеална за целта. Особено с милия извиняващ се глас на новия такъв. Още повече, че нещата за които се говори във въпросната реч са толкова далеч от реалността, все едно човека ни чете приказка за лека нощ.


И идеята не е просто за личен комфорт. Даже никак. Мисля, че едно такова заспиване ще отприщва икономиката ни всяка зима. Първо, нищо не губим. Нямаме производство, което да спира докато спим. Това отдавна сме го проспали. Единственото което ни храни зимата е туризъм, а той мисля ще се развива доста по-добре без наша намеса. Ще разчитаме на хубавата ни природа и на факта, че всички спят и няма кой да я съсипва.

Няма да ни се налага и да чистим сняг. Не че сега някой чисти, но чат пат се налага този някой да се появява в телевизора и да се извинява, че е проспал снеговалежа. Освен това знаем, че цената се увеличава заедно с търсенето и обратно. Сиреч след пролетното ни събуждане, Лукойл ще е свалил цената на горивата, защото те (горивата) ще залежават по цистерни и складове, по същия начин ще свалим цената на тока, природния газ, зърното и всичко което внасяме (тоест всичко).


И не на последно място, след един здрав сън, човек е далеч по-ведър, отколкото като е прекарал няколко дни в риене на сняг, пребиване на сняг, волно и неволно ядене на сняг (бял или жълт), киши, поледици и т.н. Тоест има шанс на пролет да се събуждаме в една по-ведра и усмихната държава.
…Добре де, тук и аз не си повярвах, но останалата част от идеята не е никак лоша.

Според мен инициативата е добра и заслужава популяризиране. Даже вече имам идея за рекламен клип с желирани мечета. Всички обичат желирани мечета…

2 коментара: