17 март 2013 г.

Големи ?-и и други ?-и

Всичко е въпрос на гледна точка. За жалост в някои моменти тя се оказва по-скоро непрогледна.

Всичко е въпрос на граници. Когато се ограничиш да не гледаш в нещо, рано или късно прекрачваш границата. Когато го гледаш достатъчно дълго има опасност да се фокусираш. Когато преминеш тази граница, спираш да виждаш всичко наоколо. Когато и тази линия остане зад теб, спираш да виждаш дори това в което се вглеждаш от самото начало и от цялото нещо оставаш с (поне) едно сетиво назад. Пък те така или иначе не са много...

Всичко е въпрос на самочувствие. Само-чувство. Някои само чувстват. Други междувременно постигат и други неща. За някои това е много, за други си е пълна липса.

Всичко е въпрос на въпросите които човек си задава. Ако са правилните, може да стигне до отговор. Ако са другите правилни може да се предпази от доста неща. Ако са третите правилни може и да се побърка.

Въпроса е да разбереш кои са правилните въпроси, преди да си получил неправилните отговори.



Всичко е... отговор на нещо, което сами не успяваме да си зададем като въпрос. И май в това е въпроса. Дори и без да сме сигурни във въпроса, някои отговори са утешаващи, други неразбираеми, трети смазващи... четвърти даже повдигат повече въпроси. Въпроса е правилно да си подбираш въпросите, и да не приемаш отговорите, без да ги подлагаш под въпрос. Въпрос на преценка е да си прецениш правилно въпросите. Истината се крие някъде в отговорите, стига разбира се да си отговарял наистина вярно.

Умният човек си задава умни въпроси и си дава умни отговори. Ако е твърде умен, въпросите стават толкова умни, че започват да се появяват и глупави отговори, После съотношението се променя и глупавите отговори взимат превес. Постепенно те пораждат и не толкова умни въпроси. После откровено глупави. И след това основно такива. Накрая само...

Само да не му изпуснеш края. Тогава друг го намира и го отмъква. А с него отмъква и началото, още преди да си се усетил, че е имало такова.

Тук трябваше да има край, но някой го отмъкна...