27 август 2012 г.

Лава кейк (суфле)

След твърде дългия зимен сън е време за закуска. За случая реших, да споделя рецепта за така наречения "Лава Кейк". Първо, защото взе, че почна да ми се получава. Второ, защото доста хора ме питаха как се случва въпросното нещо и трето, защото част от тях споделиха притеснения в спецификата на приготвянето. Затова смятам да улесня нещата.


Първо - продуктите:
Аз лично не успях да намеря 2 еднакви рецепти и накрая направих нещо средно от 2-3, които ми звучаха правдоподобни. За разлика от повечето сладкарски произведения, които са с много точни пропорции, тук мога да кажа, че леките вариации не са проблем. Та, нужните продукти за едно прилично количество суфлета са:


Продукти: (за около 10 броя)

300гр. готварски шоколад (ковертюр).
200гр. масло
150гр. брашно (бяло)
120гр. кристална захар (сигурно може и с кафява да се получи, не съм опитвал)
6 яйца

отделно за формичките трябват:
малко масло за намазване
малко какао (за предпочитане за готвене)

Това е!


Мога да препоръчам 2 вида ковертюр. Единия е в LIDL, с бежова опаковка, разфасовка от 200гр. Другия се продава в METRO, гръцки е (ION) и е в разфасовка от 2кг (две много приятни 1-килограмови блокчета). За този в Метро знам, че се използва и в една от по-известните сладкарници. Разликата между готварския и обикновения "черен" шоколад е, че във втория е добавена много захар и ако ползвате такъв е редно да редуцирате драстично количеството захар в рецептата. Освен това сместа се получава една идея по-бледа, което взима (макар и малка) част от ефекта.

Приготвянето:

Първата задача е да се разтопят на водна баня маслото и шоколада. Получава се много приятна какаова смес. Втората задача е да не изяждаме въпросната какаова смес а да я оставим да изстине. През това време разбиваме в купа яйцата и захарта. Със захарта може да се варира много в съответствие с това дали предпочитате суфлетата да са по сладки или по "какаови". След което добавяме и брашното и когато го смесим идва ред на какаовата смес. Ако не е изстинала е хубаво да се изсипва бавно, от високо докато разбърквате. В противен случай има опасност да се сготвят яйцата в сместа от топлото. Ако имате търпение да оставите шоколада и маслото да изстинат, може да ги добавите без да се притеснявате за това




Приготване на формичките:

Можете да използвате всякакви топлоустойчиви формички. На мен ми се струва най-лесно да се използват меките алуминиеви формички (за "еднократна" употреба). Хубаво е да намазните добре с малко масло страните и дъното на формичката, ако желаете да сервирате лава кейк-а в чинийка. след това поръсвате намаслената формичка с какао. Ако имате готварско какао, то придава един доста по-тъмен шоколадов цвят на самото суфле, когато се изпече. С обикновеното какао за пиене суфлетата стават доста по-светло кафяви. Така подготвените формички се пълнят със сместа на 2/3 до 3/4 от обема ма формичката. Самата смес не се надига много. При стандартните алуминиеви формички се получават 10-11 броя. Добра идея е да включите фурната да загрява докато пълните формичките.

Печене:

Печенето е особеният момент. В така описаната рецепта, аз ги пека 9 минути при напълно загрята (почти) докрай фурна (отгоре и отдолу, без вентилатор). Ако искате течната част да е по-малко (а сухата повече) може да ги оставите за още минутка. При по-дълго печене има опасност да ви свърши лавата. Ако съда ви е по-голям или по-малък може да извадите или добавите минутка. Ако се притеснявате може да изпечете само едно от суфлетата и ако се наложи да донастроите "таймера" след като видите резултата. Според повечето рецепти които съм виждал, сместа може да се замрази във формичките и да се сложи във фурната директно от фризера. Тогава е добре да им дадете още 2-3 минути за печене.


Сервиране:

След като извадите лава-кейкчетата от фурната е добре да ги оставите за 5-10 минутки да си починат. В повечето заведения се сервират обърнати в чинийка до топка ванилов сладолед. Ако искате можете да ги декорирате с пудра захар или нещо друго. Предполагам бих изглеждали добре и до няколко ягоди.